istanbul: 4 redenen waarom ik van istanbul hou

istanbul, tea, turkey-4963074.jpg

Istanbul is lange tijd het hart en de ziel van Turkije geweest. Met meer dan 14 miljoen officiële inwoners is de stad de enige ter wereld die zich uitstrekt over twee continenten; Europa en Azië. Ik hou van Istanbul en geef toe dat ik een grote verslaving heb aan deze karakteristieke bestemming.

Af en toe ontmoet ik mensen die ten onrechte aannemen dat Istanbul de hoofdstad van Turkije is, maar hoewel dat niet zo is, is het nog steeds een belangrijk zakencentrum en de nummer één toeristische bestemming van Turkije. In 2014 versloeg het steden als Rome en Milaan om een ​​topbestemming voor stedentrips ter wereld te worden. Sommige mensen komen keer op keer terug voor een ontspannen pauze, terwijl anderen de stad zo bewonderen, ze kopen er huizen en het heeft nu een grote expatgemeenschap die bestaat uit vele nationaliteiten. Of mensen nu vallen in de categorie toerist, zakenreiziger of expat, we hebben allemaal één ding gemeen en dat is dat we met trots zeggen: “I love Istanbul.”

Waarom ik van Istanbul hou

1: Eten, eten, eten!

Tijdens mijn laatste bezoek aan Istanbul kwam ik het KFC-restaurant tegen, verlangend om de wereldberoemde kip te proeven die mijn smaakpupillen heel erg hadden gemist. Ik heb ook voor het eerst sushi geproefd, en het lokale aanbevolen straatvoedsel genaamd de Taksim Wet Burger. De laatste maakte geen indruk op me, hoewel een Trip Advisor-recensent het beroemd bestempelde als een “Drunk’s Best Friend”, maar mijn dieet voor die week bewijst dat uit eten gaan in Istanbul alles te maken heeft met diversiteit. Van de eenvoudige gebakken aardappel tot de visrestaurants van Ortakoy tot de veel te dure gastronomische etablissementen, je kunt hebben wat je wilt! Als je in Istanbul aan eten denkt, hoef je je niet druk te maken over de smaak.        

2: Historische en rijke tijdlijn

Ik ben gefascineerd door de geschiedenis van Turkije en aangezien Istanbul vroeger Constantinopel was, de hoofdstad van zowel het Byzantijnse als het Ottomaanse rijk, is het perfect voor geschiedenisliefhebbers. Het oude deel van de stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn honderden musea en rondreizende Ottomaanse paleizen zoals Dolmabahce verklaren perfect waarom het Ottomaanse rijk werd ontbonden, de zieke man van Europa werd genoemd en voor blut vertrok. De Blauwe Moskee van 1616 beeldt de genialiteit uit van architect Sedefkar Mehmed Agha, die een leerling was van Mimar Sinan, de meest gerespecteerde architect van de Ottomaanse periode, terwijl de Hagia Sophia, voorheen een kerk, moskee en nu museum, een perfecte combinatie is van belangrijke artefacten van twee van ’s werelds grootste religies. De lijst met historische monumenten gaat maar door.

3: De Bosporus

Er zijn grote oorlogen uitgevochten en veel mannen zijn omgekomen voor de controle over deze strategische waterstraat. Het Byzantijnse rijk verwaarloosde het belang ervan ernstig en hielp daarom de Ottomaanse sultan Mehmed om de controle over Constantinopel over te nemen en uiteindelijk hun heerschappij te beëindigen. Op zijn beurt vormde het Ottomaanse rijk een modetrend voor de rijken en fabelachtigen om zomerhuizen (yalis) aan de kusten te bezitten. Tegenwoordig is het leven veel rustiger en kunnen de Bosporus-buurten te voet worden verkend, maar ik geef de voorkeur aan cruisen.

Of het nu gaat om een ​​korte tour van 2 uur of een dagtocht naar de monding van de Zwarte Zee, Bosporus-cruises staan ​​normaal gesproken op elke lijst van de top “Things to Do in Istanbul”. beschikbaar is voor privéchartercruises meldt dat de laatste jaren de belangstelling voor Bosphorus-cruises niet alleen is toegenomen bij buitenlandse toeristen, maar ook bij Turkse klanten.

De boot gaat elke dag uit voor 2 uur durende cruises en zonsondergangen, maar de laatste tijd krijgen de eigenaren meer vragen voor speciale evenementen en gelegenheden zoals huwelijksaanzoeken, bruiloften en verjaardagen. Herhaalde bezoekers van Istanbul kiezen over het algemeen voor de Princess Islands-tour, inclusief zwemstops en een bezoek aan de groep eilanden met zijn prachtige oude Ottomaanse herenhuizen. Bezoekers van cruiseschepen verzamelen vaak een grote menigte en huren hun eigen boot zodat ze privacy hebben tegen lagere kosten, terwijl bedrijven meer diners en evenementen op het water organiseren in plaats van erbuiten. Het leven aan de oevers van de Bosporus is en zal altijd een cruciaal punt zijn van het karakteristieke uiterlijk van Istanbul.

4: De Galata-verbinding

Bergafwaarts van het populaire Taksim-gebied liggen de kleine wijken Karakoy en Beyoglu. Binnen deze gebieden ben ik vooral dol op de beroemde Genuese Galata-toren, met zijn adembenemende panoramische uitzicht vanaf de top, maar iedereen met hoogtevrees zal enorm gestoord worden door het gebrek aan menigtecontrole, onbetrouwbare veiligheidsbeugels en het uitzicht op een 63 meter hoge laten vallen. De straten zijn bezaaid met boetiekhotels, joodse synagogen, het joodse museum, eigenzinnige winkels, het museum voor moderne kunst van Istanbul en we vonden ook een kleine wijnproeverij, die mijn alcoholische vrienden verrukte, maar verder bergafwaarts gingen om de Galata-brug te bereiken, beroemd om zijn vissers en drijvende visboten.

In een restaurant onder de brug beledigde een 16-jarige ober ons met zijn oubollige pogingen om zichzelf een suikermama te lokken. Onze weigering heeft misschien geresulteerd in een te dure rekening die bestaat uit gerechten die we nooit hebben geconsumeerd, maar mijn punt is, blijf weg van onder de brug en geniet van de sfeer erop.

Hoe zeg je “Ik hou van Istanbul” in het Turks?

Istanbul’u seviyorum

Zeg dat en de lokale bevolking zal van je houden!